Остекление

 Своими руками

 Алюминиевый

 Балкон

 Батареи

 Веранда

  • Остекление
  • Своими руками
  • Алюминиевым
  • Балкон
  • Батареи
  • Веранда
  • Виниловые обои
  • Как выбрать
  • Видео
  • Новости
  •  Виниловые обои

     Как выбрать

    Печка мангал своими руками
    Стационарный мангал из кирпича на улице – мечта каждого дачника. Выстроить самую надежную и крепкую конструкцию своими руками не составит особенных усилий, а веселить он будет ни один год. Пошаговая аннотация

    Заказать балкон с выносом
    Увеличение площади балконной плиты, это и есть расширение по плите. Увеличение производится — путем наваривания металлического каркаса на уровне плиты, но отстоящего от нее на некотором расстоянии.

    Алюминиевые витражи вес
    Фасад любого здания – это его лицо. Вот почему так важно, чтобы он выглядел презентабельно. А для этого надо приложить немало усилий. Внешнему облику здания, его конструкции, люди всегда уделяли много

    Как подключить светильник видео
    Интернет магазин mebliko предлагает вам широкий ассортимент мебели под заказ, в частности шкафов купе. В каждом доме шкаф купе - это основной элемент мебели, предмет всеобщего внимания . Все ваши пожелания

    Двери своими руками видео
    Всегда мечтала о том, чтобы принимать душ стоя, но наличие колонки над ванной мне мешало. Поэтому когда мы стали делать ремонт, я сразу настояла на покупке душевой кабины. Тем более, что я уже заранее

    Светодиодные полосы на алюминиевой основе
    10-ки лет везде в публичных местах с потолков нам светят растровые осветительные приборы, часто подмигивая люминесцентными лампами и гудя дросселями. Сейчас светодиодная подмена лампам дневного света

    Суши
    Гниёт ли морковь в пакетах при хранении в подвале, погребе, подполе? Как правильно хранить морковь в пакетах, чтобы она не сгнила зимой? Я практиковала такой способ хранения моркови, ничего плохого

    Аренда зала недорого
    В частном доме не поместятся все тренажеры, которые позволяют проработать группы мышц. Поэтому нужно выбрать те, которые реализуют все цели (снижение веса, нормализации сердечно-сосудистой системы, развитие

    Химический насос
    Много секционный насос перемещает жидкость последовательно из одной ступени в другую, и только после этого вода или суспензия поступает в отводящий патрубок. Вал, отвечающий за вращение рабочих элементов,

    Профессиональные услуги по СЕО-оптимизации
    Сегодня, так или иначе, каждый из нас вынужден каждый день ходить в магазин и покупать необходимые для проживания вещи. Будь то продукты, одежда или прочие товары. Однако с бешеным ростом темпа жизни,

    г.Харьков, Sun City  Premium 057 755 46 88, 057 755 54 80

        050 302 16 22, 093 014 32 72

    голуб сизий

    1. опис
    2. голос
    3. поширення
    4. Місця проживання
    5. Спосіб життя
    6. розмноження
    7. харчування
    8. линька
    9. Лімітуючим чинником і статус
    10. література

    сизий голуб сизий голуб   Сизий голуб
    Сизий голуб. Ртищевське Міськпарк Наукова класифікація Царство:

    тварини

    Тип:

    хордові

    клас:

    птахи

    загін:

    голубеобразниє

    сімейство:

    голубині

    рід:

    голуби

    вид:

    сизий голуб

    Міжнародне наукове назву

    Columba livia (Gmelin, тисячі сімсот вісімдесят дев'ять)

    Вид в таксономічних базах CoL

    11910532

    Сизий голуб, або сизий (лат. Columba livia) - широко поширена птах родини голубиних (Columbidae). Цей вид поширений в двох формах: одна з них - «дика» - живе на віддалі від людського житла; друга - Синантропна - живе в безпосередній близькості від людини.

    опис

    Великий голуб, загальна довжина самців 335-375 мм, самок 325-370 мм; довжина крила самців 215-238 мм, самок 210-230 мм; розмах самців 675-720 мм, самок 670-710 мм; довжина дзьоба самців 18,0-22,3 мм, самок 17,0-21,5 мм; довжина цівки самців 28-32 мм, самок 26-31 мм; маса - 300 г.

    Що мешкає в дикому стані форма має світло-сизу забарвлення оперення, більш темну знизу і блакитно-сіру з боків. Голова має темно-сизу забарвлення, що переходить на шиї в світло-сизі тону. Шия з зеленим металевим блиском, менш розвиненим на задній її боці. Зелений блиск нижній частині шиї на зобі змінюється пурпурно-червоним або винно-червоним (мідно-червоним) блиском. Задня частина спини чисто біла, утворює смугу близько 5-6 см шириною. Надхвістя темно-сизе, завжди темніше мантії; нижня сторона темно-сиза, включаючи подхвостье. Пір'я хвоста темно-сизі з досить різко вираженою чорною вершинної смугою шириною 20-25 мм і вузькими сизим кінчиками рулів шириною 5-7 мм; зовнішнє опахало крайнього керма біле, крім темної вершинної смуги. Пахвові і внутрішні нижні криючі крила чисто білі; поперек крила по великим кроющим і другорядним маховим дві повні чорнуваті добре виражені смуги шириною 8-12 мм. Дзьоб сірувато-чорний з яскраво-білою восковицей, ноги малиново-червоні, райдужка оранжево-червона або оранжево-жовта. Сезонних змін в нарядах сизих голубів немає.

    Самець і самка по фарбуванню оперення практично неможливо розрізнити. Самки в середньому трохи дрібніше самців і яскраві зелені і пурпурно-червоні металеві відливи у них блідіше і слабкіше розвинені, особливо на нижній частині зоба і задній стороні шиї. Молоді позбавлені металевого блиску пір'я; мантія з бурим нальотом, як і груди; темні смуги крила погано означена; багато пір'я з вузьким блідим краєчком.

    Забарвлення синантропної форми більш мінлива. У зграях цих голубів зустрічаються птиці з білими і коричневими пір'ям, що, втім, пояснюється, швидше за все, наявністю помісей з одомашненими голубами. Однак основна маса птахів за забарвленням схожа з дикою формою.

    голос

    У сизого голуба вдається розрізнити до п'яти голосових реакцій, в тій чи іншій мірі пов'язаних з періодом струму і гніздування:

    1. призивне воркування, що складається з гучних виючих звуків «гууут ... гууут»;
    2. запрошення до гнізда, звучить так само, як призивне, але в момент підльоту самки до гнізда до цих звуків додається хрипота і пісня складається зі звуків «куухгууут ... куухгууут»;
    3. пісня, яку казали в момент залицяння самця за самкою, спочатку складається з тихих звуків «гууркууу ... гууркууу», але потім, коли самець дуже сильно збуджується, ці звуки вимовляються з великою силою і пісня лунає як багаторазово повторювані звуки «гууурркрууу ... гууурркрууу»;
    4. в момент небезпеки або коли птах сердиться вона видає різкі уривчасті звуки «грууу ... грууу» або «груууф ... груууф»;
    5. в момент годування пташенят підлетів птах видає ніжне призивне воркування «гіуугууут ... гіуугууут».

    поширення

    ареал

    Природний ареал сизого голуба займає центральні і південні райони Євразії від Атлантики до долини Єнісею, гірського Алтаю, Тянь-Шаню, східній Індії і М'янми, а також Африку на північ від Сенегалу, Дарфура і узбережжя Аденської затоки.

    Населяє всі фізико-географічні райони Саратовської області. Поселяється в великих і малих містах (в тому числі в Ртіщево ), Інших населених пунктах. Відомі приклади проживання голубів в природних умовах уздовж волзьких обривів в саратовському Правобережжі.

    Місця проживання

    Дикий сизий голуб - мешканець гірських областей (зустрічається до висот 2500-3000 м над ур. Моря) по сусідству з рівнинами, покритими різноманітної трав'янистою рослинністю і з наявністю проточних водойм і великих відкритих безлісих просторів; гніздиться в обривах скель, ярах та інших не пов'язаних з житлом людини місцях. Великих лісових масивів сизі голуби уникають. Рідко зустрічаються вони у відкритій місцевості з одноманітним рельєфом, де відсутні високі кам'яниці міського типу. Синантропної сизий голуб - тяжіє до районам, забудованим високими кам'яними будівлями, не уникає, проте, на гніздування окремих промислових будівель, іноді віддалених від високо урбанізованих територій на багато кілометрів. У міських умовах нерідко сідає на дерева і часто тримається в великих садах і парках. У сільській місцевості, не дивлячись на велику кількість їжі, сизий голуб зустрічається рідше. У долинах гірських річок голуби селяться на лесових обривах, в смузі передгір'їв і в горах - на обривах і скелях, на рівнинах - в глиняних руїнах і на великих кам'яних будівлях. Повсюдно осілий вид.

    Спосіб життя

    Сизий голуб веде строго денний спосіб життя. Період його активності в природних умовах визначається довжиною світлового дня. У міських умовах деякі пари голубів активні у вечірні години за рахунок освітлення вулиць, вокзалів, арок будівель, склепінь соборів і т. Д. У добре освітлених місцях на міських вулицях сизі голуби нерідко годуються в вечірні години.

    Добова активність сизих голубів у внегнездовое час зводиться до чергування періодів годування і відпочинку. На годівлю і денний відпочинок в осінньо-зимовий період вони витрачають в середньому по 31% часу, на нічний відпочинок - 35% і на розліт до місць ночівлі йде близько 3% часу. У гніздовий період життя на денний відпочинок у птахів йде 34% часу, на годівлю і водопій (включаючи годування і догляд за пташенятами) - 30%, на токування і захист гніздового ділянки - 10% і на нічний відпочинок - 26% часу.

    Дикий сизий голуб досить обережний і, помітивши наближення людей, відлітає завчасно. Синантропної сизий голуб в сільській місцевості поводиться більш обережно, ніж в містах. Дикі та синантропні (вуличні) голуби завжди тримаються великими зграями, навіть в сезон розмноження дуже рідко можна побачити одиночних птахів.

    Політ голубів дуже швидкий і сильний, з частими глибокими помахами крил, в той же час маневрений, зліт з землі досить гучний, супроводжується гучним грюканням крил. Годується на землі, на дерева майже не сідає.

    Характерною особливістю суспільної поведінки голубів є взаімопрівлеченіе особин свого виду в сприятливі місцеперебування. Така особливість в їх поведінці проявляється як в гніздовий, так і в послегнездовой період життя. Навесні, на самому початку сезону розмноження, що оселився в зручному місці самець своїм демонстраційним польотом приваблює сюди не тільки самок (як прийнято вважати), а й інші пари птахів для гніздування поруч. Загніздилися птиці залучають спільно ще голубів, і таким чином формується колонія. Причиною агресивних сутичок, що відбуваються між самцями в колонії, є найчастіше не недолік місць для гніздування, а неадекватне їх розподіл між особинами різного ієрархічного рангу, який встановлюється в процесі освіти колонії. Спостереженнями встановлено, що при високій щільності і нестачі місць для гніздування сторонні птиці, наполегливо намагаються тут загніздилися, спільно виганяють з колонії.

    Пізньої осені і взимку птахи часто залишають свої гніздові ділянки і великими зграями скупчуються біля кормних місць. Деякі пари в цей час повертаються на нічліг на свої гніздові місця, але велика частина птахів ночує поблизу місць годування. У гніздовий час самка ночує на гнізді, а самець - в затишному місці недалеко від гнізда. Сплять птиці нахохлившись, зануривши дзьоб в оперення зоба.

    Проживання по сусідству з людиною викликало у синантропної форми сизого голуба ширше генетичну різноманітність.

    розмноження

    Молоді самки досягають статевої зрілості у віці 5,5-6 місяців, самці - 6,5-7 місяців. Терміни розмноження у сизих голубів розтягнуті на весь рік. Велика кількість корму обумовлює можливість прояву поліцікліі, взагалі властивої голубам. Парування і обов'язково передує йому характерне ритуальна поведінка самця також можна спостерігати протягом цілого року, навіть в самий темний період - в грудні і січні. Активності голубів в зимовий час, очевидно, сприяє нічний електричне освітлення. У нішах будівель під світлом ламп самці здатні токувати навіть опівночі.

    Незважаючи, однак, на поліциклічний характер розмноження, пік статевої активності у сизого голуба доводиться на весну. Більшість голубів приступають до розмноження в квітні. Утворенню пари завжди передує заняття самцем гніздового ділянки, який він охороняє від вторгнення інших особин. Після цього самець починає активно розшукувати самку. У пошуках самки в сільській місцевості самці відлітають на відстань до 6-8 км, в місті - не більше 1,5-3 км. На гніздовий ділянці самець довго воркує і час від часу робить струмові польоти. Помітивши пролітають повз самку, він, голосно ляскаючи крилами, злітає їй назустріч, набирає висоту і, широко розпустивши хвіст і піднявши над спиною крила, які планують польотом повільно опускається, запрошуючи її опуститися разом з ним. Опустившись на гніздовий ділянку, самець починає поспіхом перед нею воркувати, здійснюючи кругові повороти то в одну, то в іншу сторону. В цей час хвіст у нього буває широко розпущений і спрямований вниз під кутом 45 °, зоб сильно роздувається, а голова злегка опущена вниз. У момент найбільш активного воркування самка приймає запрошуючу позу, і птиці спаровуються. Після спарювання ще протягом 5-7 хв самець продовжує воркувати і «яріться». Потім птиці оббирають один одного, часто «цілуються» і знову спаровуються. «Поцілунки» у сизих голубів служать для синхронізації статевої системи партнерів. Сизі голуби - моногами, хоча нерідкі випадки, коли самець чи самка утворюють пару лише на сезон.

    Після утворення пари голуби приступають до будівництва гнізда. Самка перебуває в гнізді, а самець підносить будівельний матеріал, який він збирає в радіусі 300-500 м від гнізда: гілки, прутики, сухі травинки, корінці і стебла рослин, солому, деревні стружки, дріт і т. Д. При нестачі будівельного матеріалу часто використовують лінние пір'я. Тривалість гнездостроенія 9-14 днів.

    Місця розташування гнізд сильно варіюють. У містах сизі голуби гніздяться на карнизах, балконах, під стріхи дахів, в сараях і на горищах, на дзвіницях і водонапірних вежах, в вентиляційних пристроях, під мостами. При відсутності горищних приміщень, де зазвичай на балках гніздяться сизі голуби, вони нерідко поселяються відкрито, маючи в своєму розпорядженні гніздо між стіною будинку і водостічної трубою. Далеко від людських будівель птиці влаштовують гнізда в ущелинах скель, на кам'янистих уступах, по берегах річок і ярів, нерідко біля самої води. Поселяясь великими колоніями (до 40-80 пар і більше), голуби часто влаштовують гнізда на відстані 0,5-1 м один від одного. У той же час деякі пари усамітнюються і гніздяться відокремлено.

    Гніздо нескладне, плоске, побудовано недбало. Його розміри часто залежать від конкретного місця. Середні розміри (в мм): зовнішній діаметр 200-350, внутрішній 140-200; глибина лотка 20-40; товщина споруди 20-100. Дуже часто одне і те ж гніздо птиці використовують кілька років поспіль.

    Під час будівництва гнізда голуби спарюються по 5-7 раз в день, за 1-2 дня перед відкладанням яєць - по 2-3 рази, між відкладанням яєць - по 1-2 рази. У цей час самець дуже уважно стежить за самкою. У разі, якщо поруч з'являється інший самець, він веде самку в інше місце. Особливо пильно самець стежить за самкою, коли до відкладання яєць залишається 2-3 дні. Після відкладання другого яйця поведінку самця стає звичайним.

    Після завершення будівництва гнізда, зазвичай у другій половині дня, самка відкладає перше яйце, через 46-48 год - друге. Дуже рідко друге яйце відкладається через 24 год, 36 або 72. Повні кладки у сизих голубів відзначаються в третій декаді квітня. Птахи в міських популяціях приступають до відкладання яєць уже в середині березня, повні кладки з'являються в останніх числах цього місяця. У кладці два білих блискучих яйця розміром 34,1-43,5 × 25,6-31,8, в середньому 38,8 × 28,7 мм, масою - 16,5-17 г. Тривалість насиджування, рахуючи від моменту відкладання другого яйця, 18-18,5 діб. Сизі голуби, що гніздяться на горищах будинків, майже не бояться людини і не реагують на відвідання ним місць гніздування цих птахів.

    Поява пташенят у окремих пар починається п перших числах травня, масове вилуплення характерно для середини місяця. З моменту появи перших проклёвов і до моменту повного звільнення пташеня від шкаралупи проходить не менше 18-24 год. З другого яйця пташеня вилуплюється на 5-6 ч швидше. Шкаралупу зазвичай батьки виносять з гнізда. Пташеня вилуплюється покритим досить довгим (до 8-10 мм) волосоподібним пухом жовтувато-канаркового кольору. Все борідки першого порядку позбавлені бічних променів. Деякі ділянки тіла позбавлені опушения: підборіддя, ділянки з боків голови, центральні місця на шиї і зобі, біля очей і вух, в центрі черевця і спини.

    Пташеня, що вилупилося першим, отримує корм від батьків через 4-6 год, молодший майже на добу пізніше. Старший пташеня до цього часу вже встигає кілька підрости й зміцніти. Тому пташенята у сизих голубів майже завжди різних розмірів. У насиживании кладки і вигодовуванні пташенят беруть участь обидва батьки. Однак самка на гнізді проводить більше часу, ніж самець, який сидить з 10 год ранку до 16-17 год вечора. До 14-16-денного віку пташенят годують обоє батьків приблизно порівну. Потім самка дає наступну кладку, і з цього моменту пташенят годує переважно самець.

    До 5-7 днів батьки годують пташенят 3-4 рази на добу, в більш старшому віці - 2 рази, зазвичай вранці і ввечері. Підросли пташенята в момент годування сильно пищать і тремтять крилами. Годує птах періодично видає попереджає про небезпеку сигнал. Почувши його, пташенята на деякий час стихають і затаюються, але потім знову починають пищати. Дуже часто старший пташеня розпущеними крилами і тілом закриває від молодшого годує батька і таким чином отримує більше корму. Молодший пташеня з цієї причини іноді дуже сильно відстає в розвитку або навіть гине.

    На 8-10-й день насиджування у батьків починається потовщення стінок зоба. До моменту вилуплення пташенят в зобу утворюється «молочко». До 6-8-денного віку птиці годують пташенят цим «молочком». На 7-8-й день в зобах пташенят вже зустрічаються різні насіння і гастроліти, кількість яких з кожним днем ​​збільшується. З 10-12-денного віку голуби починають годувати пташенят сильно зволоженою зерновою сумішшю. З цього моменту склад їжі пташенят стає таким же, як і у дорослих птахів, з невеликою домішкою зобного молочка.

    Голубине молочко має жовто-білий колір і консистенцію густої сметани або сиру. Воно містить наступні компоненти: протеїн, лізин, метіонін, воду, фосфор, натрій, калій, кальцій, загальний азот, целюлозу, а також вітаміни А, В, С, D і Е. До складу зобного молочка входять (у%): вода - 64-82, білок - 10-19, жир і жироподібні речовини - 7-13, мінеральні речовини - 1,6.

    Пташенята сизих голубів повністю закінчують ріст і розвиток до 32-34-денного віку. У третій декаді червня знову починається масове насиживание, пов'язане з другим циклом розмноження. Деякі пари вигодовують за репродуктивний сезон три виводка.

    харчування

    Дані по харчуванню диких сизих голубів мізерні. Відомо лише, що харчуються вони переважно насінням диких і культурних рослин. Синантропної сизий голуб, більш ніж будь-яка інша птиця, залежить від людини, на утриманні якого знаходиться практично всі сезони року. На вулицях і у дворах голуби расклёвивают сирні кірки, скльовує шматочки вареного м'яса з кісток, риються серед покидьків на смітниках. Природні корми вони використовують тільки в безсніжний період і то часом, головним чином восени. Основу харчового раціону складають насіння посівних злакових і дикорослих трав, насіння бобових, дрібні плоди і ягоди. Влітку голуби іноді щипають траву на газонах і підбирають на асфальті обсипалися насіння тополі. Голуби, що живуть в сільській місцевості, за своїм способом життя і харчування в більшій мірі схожі з дикої формою сизого голуба.

    За одну годівлю сизий голуб з'їдає від 17 до 43 г різного насіння. У Середньому за добу один птах з'їдає від 35 до 60 г рослинних кормів. У зобах сізіх голубів всегда Присутні камінчікі и піщінкі, уламки раковин молюсків и земля. Склёвиваніе землі забезпечує формування та підтримання у голубів кишкової флори.

    Птахи міських і сільських популяцій регулярно здійснюють кормові перельоти на поля, засіяні культурними рослинами, елеватори, склади з зерном, збирають прокидаєтеся зерно на автодорогах і залізничних коліях. Кормові польоти птахів в сільській місцевості іноді бувають до 8-12 км і більше. Однак найчастіше їх польоти на поля не перевищують 1,5-3 і рідше 4-5 км. Міські голуби часто концентруються біля кормних місць, і їх польоти до місць годівлі рідко бувають більше 1,5-3 км. Однак серед міських птахів часто формуються зграї з найбільш сильних птахів, які з ранньої весни до випадання снігу регулярно вилітають годуватися на прибрані або з Полеглих хлібами поля. Кормові польоти міських голубів можуть становити не менше 10-12, а у виняткових випадках до 20-50 км.

    При польотах на годівлю добре проявляється суспільну поведінку голубів. Першими місцями годівлі визначають невеликі розвідувальні зграйки чисельністю до 8-12 особин. Під час годівлі такі птахи пильно стежать за пролітають повз голубами. Помітивши, що летять повз птахів, вони різким підльоті сигналізують їм про своє місцезнаходження і наявності рясного корму. Протягом дня на таких місцях збираються тисячні зграї голубів. Після виїданням корми на цьому полі голуби таким же чином перекочовують на інші кормние місця, з'єднуючись там з іншими птахами.

    У містах голубів нерідко підгодовує населення, тому в місцях підгодівлі часто спостерігаються великі їх скупчення, що призводить до погіршення санітарного стану вулиць, площ, дворів і карнизів будинків. На годівлі в сільській місцевості утворює змішані зграї з клинтух .

    линька

    Линька сизого голуба відбувається з квітня - травня по вересень - листопад. Старі птахи починають линяти з останньої декади травня по першу декаду червня і закінчують зміну оперення у вересні - листопаді. Незначна частина особин починає линяти в березні - квітні або в кінці червня - початку липня і закінчує линьку в листопаді - грудні. Тривалість линьки дорослих птахів становить 5,5-6 місяців. У молодих птахів з ранніх виводків перо оновлюється повністю в тому ж році. У період линьки сизі голуби стають менш рухливими і їх добова активність по суті зводиться до чергування періодів годування і відпочинку. На відпочинок і догляд за зростаючим пером під час інтенсивної линьки (вересень - жовтень) вони витрачають більше половини світлого часу доби. У диких птахів зберігаються регулярні ранкові та вечірні польоти на годівлю і водопій. Вуличні сизі голуби, які збирають корм в місті, проводять в малорухливому стані ще більше часу.

    Лімітуючим чинником і статус

    Сизий голуб в зв'язку з широким розповсюдженням і великою чисельністю не відноситься до категорії охоронюваних видів і швидше потребує регулювання кількості.

    Основними ворогами сизих голубів в природному і культурному ландшафтах є пернаті хижаки з сімейств яструбиних, соколиних і воронових. Найбільшу небезпеку для голубів представляє яструб великий. Особливо часто нападає тетеревятник на сизих голубів в момент вигодовування гніздових пташенят (червень - липень). Сім'я тетеревятников, що складається з трьох старших пташенят і двох старих птахів, з'їдає в день від 1,5 до 3 голубів. Дорослий тетеревятник з'їдає одного голуба в середньому протягом 2-3 днів влітку і 1,5-2 днів взимку. Дуже часто тетеревятник нападає на синантропних сизих і одомашнених голубів в серпні - вересні під час своїх осінніх міграцій і в зимовий час, коли після відльоту інших птахів голуби стають його головною здобиччю. Багато зимуючі тетеревятники восени перекочовують в населені пункти, де, знищуючи певну частину сизих голубів, обмежують їх чисельність.

    Дещо менший за розмірами яструб малий рідше нападає на сизих голубів. Однак восени і навесні під час прольоту через міста і сільські населені пункти самки перепелятників регулярно полюють на сизих і одомашнених голубів.

    Що стали до теперішнього часу рідкісними, великі соколи (сапсан, балобан) іноді нападають на сизих і одомашнених голубів. Сапсан поселяються на високих будівлях в великих містах і весь гніздовий період полюють виключно на голубів. Зрідка на сизих голубів нападають самки дербнік.

    Найбільших збитків сизим голубам у великих містах наносять сірі і чорні ворони. Сіра ворона в гніздовий період розоряє величезна кількість гнізд сизих голубів, ретельно обстежуючи горища будинків, ніші в стінах, балкони та інші відповідні місця, де тільки можуть загніздилися голуби. Причому за останній час все частіше відзначається групове (3-5 птахів) напад сірих і чорних ворон на голубів «в викрадення». Під час такого полювання видобутком ворон часто стають не тільки пташенята-слёткі, а й дорослі птахи.

    Рідше голубині кладки і гніздових пташенят знищують сороки и галки , А такоже граки , Які в сільській місцевості та на околицях міст часто стали влітати всередину приміщень, де гніздяться сизі голуби. У природних умовах, серед скель і обривів, гнізда дикої форми сизих голубів розоряють ворони, сірі ворони і сороки.

    З несприятливих чинників для домашніх і диких сизих голубів в першу чергу слід відзначити недолік їжі в окремі роки з суворими зимами. Дикі голуби в такі роки відкочовують з гір в долини, ближче до людського житла, де, об'єднавшись з синантропними голубами, легше зимують.

    При велику скупченість у великих містах і селищах, де з голубами не проводиться планова санітарна профілактична робота, голуби часто гинуть від хвороб. Відчутної шкоди голубам можуть приносити хімічні засоби захисту рослин і добрива. Склёвивая на полях протравлене зерно або захоплюючи добрива в якості гастролітів, голуби часто отруюються і гинуть.

    Навесні, під час посіву, сизі голуби, збираючи насіння зернових, можуть приносити деяку шкоду сільському господарству. Однак в літньо-осінній період вони годуються на полях опалим зернами і насінням диких рослин, сприяючи таким чином очищенню полів від бур'янів. Накопичуючись в містах та великих селищах, сизі голуби можуть бути переносниками інфекційних хвороб домашніх тварин і людини. Необхідно відзначити також роль сизого голуба як об'єкта лабораторних досліджень та його значення в практиці виведення порід свійських голубів.

    література

    • Бутурлін С. А. Кулики, чайки, чистики, рябки і голуби (Повний визначник птахів СРСР С. А. Бутурліна і Г. П. Дементьєва). - Т. 1. - М., Л .: КОІЗ, 1934. - С. 216-217
    • Мальчевський А. С., Пукинский Ю. Б. Птахи Ленінградській області і суміжних територій. - Л .: Вид-во Ленінградського університету, 1983. - С. 229-231
    • Птахи Росії і суміжних регіонів: Рябкообразние, голубеобразниє, зозулеподібні, совоподібних / Гаврилов Е. І., Іванчев В. П., Котов А. А. та ін. - М .: Наука, 1993. - С. 85-98
    • Птахи півночі Нижнього Поволжя: В 5 кн. Кн. III. Склад орнітофауни / Є. В. Зав'ялов, Г. В. Шляхтин, В. Г. Табачішін і ін. - Саратов: Изд-во Саратовського ун-ту, 2007. - С. 190-194
    • Рахманов А. І. Голуби. Зміст, годування, розведення, профілактика захворювань. - М .: Акваріум ЛТД, 2001. - 224 с.
    • Флінт В. Є. та ін. Птахи Європейської Росії. Польовий визначник. - М .: Союз охорони птахів Росії; Алгоритм, 2001. - С. 126
    • Флінт В. Є., Беме Р. Л., Костін Ю. В., Кузнєцов А. А. Птахи СРСР. - М .: Думка, 1968. - С. 336-337

    © При використанні матеріалів «Ртищівського краєзнавчої енциклопедії» посилання на сайт є обов'язковим
    У разі виявлення помилок у статтях, повідомляйте про них, будь ласка, на електронну пошту [email protected]

     Вернуться на главную